Skiën in Nieuw-Zeeland (Noordereiland)

Geplaatst op 3 oktober 2014 by Lia

Iedere reiziger kent het ‘probleem’: als je wilt reizen, dan moet je kiezen. En je kunt niet alles dus een skivakantie zat er dit jaar niet in voor ons. En toen waren we ineens in Nieuw-Zeeland waar het nog steeds winter was. Misschien, misschien konden we toch nog een dagje skiën! And yes we could! 

Skiën maar!

Skiën maar!

Het skiën (en snowboarden, maar in deze blog houden we voor het gemak skiën aan) in Nieuw-Zeeland is niet te vergelijken met wintersporten in bijvoorbeeld Frankrijk. Er zijn maar een paar wintersportgebieden en die zijn lang niet zo groot als de gebieden in de Alpen. Maar hee, skiën in Nieuw-Zeeland betekent wel dat je ‘skiën op het Zuidelijk Halfrond’ van je bucketlist af kunt halen. En in ons geval ook ‘skiën op een vulkaan’. Mount Ruapehu is namelijk een vulkaan die in 2007 voor het laatst is uitgebarsten. Erg recent dus.

Woehooeee, eindelijk weer skiën!

Woehooeee, eindelijk weer skiën!

Ok, genoeg achtergrond. Tijd voor informatie! Er is geen accommodatie op de berg dus je moet met de auto/bus vanuit een dorp naar de top. Wij verbleven in het dorpje Ohakune aan de voet van Mount Ruapehu, behorend tot het Turoa skigebied. Het andere bekende skigebied op het Noordereiland is Whakapapa.

Kosten

Vanaf Ohakune is het 30 minuten de berg op. Daar kun je ook een skipas voor Turoa kopen: $ 99 voor een hele dag, $ 70 voor een halve dag (check hier voor meer prijzen). Deze prijzen gelden overigens ook voor Whakapapa. Ski’s, skischoenen en al het andere kun je ook bij de piste huren. De prijzen vind je hier. Wij hadden al onze spullen in Ohakune gehuurd, omdat het verhuurbedrijf naast ons appartementje zat. Het was iets goedkoper en het was er een stuk rustiger dan boven op de berg. Plus, niet geheel onbelangrijk, het materiaal was minder afgeragd.

Uitzicht vanaf de piste: veel groen in het dal.

Uitzicht vanaf de piste: veel groen in het dal.

Op de berg

De pistes zijn goed onderhouden en net als in Europa heb je vier gradaties: groen, blauw, enkel zwart en dubbel zwart (van makkelijk naar moeilijk). Wij waren er in het naseizoen dus het was erg rustig. Geen rijen bij de lift en de piste bijna voor onszelf! Een nadeel is dat het weer snel om kan slaan, waardoor je geen garantie hebt dat het skigebied open is en/of blijft. Zo waren de dag voor en na onze skidag alle pistes gesloten. Hou dus goed de website in de gaten als je wilt de berg op wilt. Enne… als je op de berg bent, geniet vooral van het uitzicht en de pistes!

Heb je vragen over skiën/snowboarden in Nieuw-Zeeland? Stel ze gerust hieronder in een reactie, via Twitter of per mail.