Tips voor het verschepen per container

Geplaatst op 17 april 2016 by Lia

De afgelopen weken was het erg stil op a world of food. De reden: De zeecontainer met al onze spullen uit Nederland is aangekomen met helaas veel (water-) schade. Dit betekende dus uitpakken, inventariseren, heel veel administratie (voor de verzekering), documenteren, weggooien en nieuwe spulletjes kopen. We zijn een ervaring rijker en veel meubels armer, haha. Hierbij onze tips voor als je zelf ook spullen per container gaat verschepen.

Alles is ingeladen, see you down under, container!

Alles is ingeladen, see you down under, container!

Op onze trouwdag 8 januari vertrok het schip + container met eindbestemming Sydney, Australië. Na een tussenstop in Singapore arriveerde de container op 26 februari down under. Dit konden we allemaal volgen via een trackingsysteem en we hadden heel veel zin om al onze spullen hier uit te pakken.

Daar gaat 'ie!

Daar gaat ‘ie!

En toen kwam het bericht: ‘Er is een gat in het dak van de container geconstateerd. Verder kunnen we nog niets zeggen, maar houd rekening met waterschade en het zal langer duren voor de container wordt vrijgegeven.’ Tja, geen leuk nieuws. En natuurlijk zijn het ‘maar spullen’ en uiteraard hebben we een verzekering afgesloten, maar we keken toch met minder plezier uit  na de aankomst van onze spullen: ‘Wat zouden we in hemelsnaam aan gaan treffen!?’

Na drie weken in de haven van Sydney gestaan te hebben, werd onze container (een twintig voeter, volledig gevuld met onze spullen dus geen gedeelde) vrijgegeven en op een zonnige dinsdag in maart stonden twee potige kerels voor onze deur: ‘Delivery!’

Een kapotte doos met vochtig en vooral stinkend beddengoed

Een kapotte doos met vochtig en vooral stinkend beddengoed

De muffe geur kwam ons gelijk tegemoet toen de deuren opengingen. Het eerste wat ik zag, was een half opengescheurde doos met ons beddengoed, zeiknat! EN STINKEN! Aha, dus zo ruikt beddengoed dat 7 weken op zee en 3 weken aan wal in een natte/vochtige/dampende (want zomer) container heeft gelegen. Gatver!

We gingen gelijk aan de slag met uitruimen, maar het werd alleen maar erger. Nat, vochtig, schimmel en ja, zelfs paddestoelen op onze meubels! We probeerden maar grappen te maken want ‘het zijn maar spullen!’ en werkten stug door. Toen mijn oma’s (= erfstuk) lamp volledig geroest eruit kwam, stond het huilen me nader dan het lachen.

Paddestoelen op onze boekenkast...

Paddestoelen op onze boekenkast…

Kortom, een bijzondere ervaring voor ons. We hadden onszelf aardig goed ingelezen (al zeggen we het zelf) en door Barts  achtergrond in de logistiek hadden we al veel maatregelen getroffen. Toch hebben we toch nog wat leermomenten geconstateerd en die delen we graag met jullie.

1. Bezuinig niet op verpakkingsmateriaal

Je kunt alles professioneel laten inpakken door een verhuisbedrijf, maar als je alles zelf inpakt (zoals wij) willen we je meegeven om vooral flink veel verhuisdozen, bubbeltjesplastic, vloeipapier, professionele verhuisdekens enz. aan te schaffen. Het kost wat, maar toen ik onze vrij fragiele eetkamerlamp en onze dure wijnglazen uitpakte en alles heel was, was het elke euro waard.

2. Sluit een verzekering af

‘Jullie hebben toch wel alles verzekerd?’ is de vraag die het meest aan ons gesteld is de afgelopen weken. Jazeker, was ons antwoord. En daar zijn we nog steeds ZEER blij om. Het ging om een percentage van de totale waarde van alle goederen dus de kosten voor de verzekering zijn afhankelijk van de waarde van al je spullen in de container.

Schimmel op de lattenbodems

Schimmel op de lattenbodems

3. Vul je verzekeringslijst en paklijst zo volledig mogelijk in

Wij hebben alles per doos genoteerd in een lijst op Google Docs en Bart heeft nog een aparte lijst gemaakt per coli. Elk artikel dat in de container gaat, krijgt namelijk een eigen nummer. Dus: Ons bed bestond uit vier delen en alle delen hadden een eigen nummer. We hebben in principe alles goed gedocumenteerd, vooral voor onszelf om dingen terug te kunnen vinden, maar het kan altijd beter.

Op het moment dat je aan het inpakken bent, noteer elk (belangrijk/groot) artikel op een lijst met de waarde in euro’s, bijv. in diezelfde Google Docs lijst. Nog beter, maar dat is wel erg veel werk, is om van alles een foto te hebben. Dan heb je altijd een voor- en na foto. Erg veel werk en waarschijnlijk niet nodig, maar hee, we geven het je alleen maar mee ;)

De smeedijzeren lamp van mijn oma: Volledig geroest :(

De smeedijzeren lamp van mijn oma: Volledig geroest :(

Een ander ding: We hebben ondervonden dat meubels van Ikea NIET tegen vocht en/of water kunnen. Ons Malm-bed, -nachtjes, ladekastjes en nog vele andere Ikea-dingen zijn helaas rechtstreeks naar het grofvuil gegaan. Sommige dingen zijn niet eens nat geworden, maar door het vocht in de container is alles gaan uitzetten of schimmelen. Houd daar dus rekening mee als je veel Ikea-spullen hebt.

4. Documenteer alles wat je hebt/verscheept 

Niet alleen voor de verzekering maar vooral voor jezelf als je het terug wilt vinden. In onze lijst op Google Docs stond bijvoorbeeld ‘Doos 1 | keuken | Sola pannen, vijzel en gekleurde snijplanken’ en ‘Doos 36 | Woonkamer | Rode lampen, Marokkolampje, zilveren lantaarns en grijze waxinelichthouders’. Andere mensen hebben weinig aan deze informatie, maar wij wisten dus precies welke doos we open moesten maken. Best handig als je huis volstaat met 76 dozen.

5. Besteed extra aandacht aan de verpakking van belangrijke persoonlijke spullen zoals foto’s

Al onze fotoboeken die ik heb gemaakt sinds ons vertrek in 2014 zijn meegekomen naar Australië. Per stuk kostten ze zo’n 80 euro (want dik, fotopapier enz.). Ik was dus verre van blij toen ik ontdekte dat ALLE pagina’s van de fotoboeken aan elkaar geplakt zaten. Gelukkig niet nat, maar ik heb een paar avonden alle boeken pagina voor pagina voorzichtig los gemaakt. Ze zijn nu bobbelig en hier en daar kapot aan de zijkanten. Geen grote ramp, maar niet leuk.

Volledig dichtgeplakte (en nu gebobbelde) fotoboeken

Volledig dichtgeplakte (en nu gebobbelde) fotoboeken

De volgende keer gaan ze in een speciale (plastic) doos met nog een extra laag erom heen. Overigens, het ouderwetse fotoalbum met vloeipapier tussen de pagina’s kwam wel redelijk goed uit de doos. Toch zou ik die de volgende keer ook nog beter verpakken.

6. Als je zelf ook die kant op vliegt: Neem kleine dure/dierbare spullen met je mee

Een volgende keer nemen we minder risico met kleine, dure dingen in de container. Tuurlijk kan er in een koffer ook wat mee gebeuren, maar hoogstwaarschijnlijk minder dan 7 weken in een container op open zee. Boek dus eventueel een extra koffer (als je dat op tijd doet, kost dat maar een paar tientjes) en neem het zelf mee. Waar doelen we op? Bijvoorbeeld sieraden, je trouwfotoalbum, foto’s, je harde schijf en laptop.

En dat was onze bank...

En dat was onze bank…

Volgens de vervoerder gebeurt dit eens in de zeven jaar dus we hebben gewoon dikke vette pech gehad. We zijn allang blij dat onze container niet van het schip is gevallen in zee (ja, dat gebeurt ook!). En nogmaals, het zijn maar spullen. Het is vervelend, niet leuk en het brengt veel extra werk met zich mee aan wassen, schoonmaken, weggooien en ook nieuwe spullen kopen. Maar uiteindelijk komt het wel weer goed en inmiddels begint ons huis weer echt op een thuis te lijken met mooie nieuwe grote-mensen-spullen.

Mocht je specifieke vragen hebben, stel ze gerust (zie hier hoe je ons kunt benaderen). En als je nog tips voor ons hebt voor een volgende verscheping: LAAT HET ONS ZEKER WETEN! :D

Andere blogs over ons leven (in het buitenland):