Recept: Vissoep uit Adelaide

Geplaatst op 21 augustus 2014 by Bart

Wij wonen nu een aantal weken in Adelaide. De parken, de heuvels en de wijn hier zijn absoluut fantastisch en op zichzelf een reden om deze stad te bezoeken. Maar het feit dat Adelaide dicht bij één van de beste visregio’s in de wereld ligt, maakt dat we hier genieten van heerlijk verse vis en zeevruchten. Aangezien het hier nu winter is en de avonden best wel kil kunnen zijn, kun je niet zonder een super soepje! Check de blog voor het recept.

Soep sticker

Ga eens naar je visboer en vraag om wat afval! Hij zal je eerst vreemd aankijken, maar na een paar keer zal hij het beste ‘afval’ voor je bewaren. Wat je nodig hebt, zijn graten, koppen en andere delen van gefileerde vis waar nog wel wat visvlees aan zit maar wat niet meer verkocht wordt. Hier kun je namelijk bizar lekkere soep van trekken.

Ingrediënten:

  • 1 kilo visgraten
  • Rode ui
  • Selderij
  • Venkel
  • Rode chilipepers
  • Ansjovisfilets
  • Tomaten
  • Blikje tomatenpuree
  • Citroen
  • Room
  • Verse kruiden (Peterselie, Basilicum, Salie of Citroenmelisse)

Zet een grote pan op en verwarm deze goed. Fruit hier vervolgens een uitje en een teentje knoflook in en voeg, als de boel mooi glazig is, twee ansjovisfiletjes toe. Voeg vervolgens een mooie hoeveelheid (2 liter of meer) water toe en breng dit aan de kook.

Voeg vervolgens rode ui, wortel, selderie, venkel EN een Spaans pepertje toe en breng het opnieuw aan de kook. Eventueel kun je ook al wat verse kruiden toevoegen. Het is heerlijk om in de zomer bijvoorbeeld verse citroenmelisse, basilicum, salie of peterselie toe te voegen. Deze unieke smaakcombinaties maken je soep nog bijzonderder en door ze vroeg toe te voegen trekken ze ook echt in de soep.

Voeg nu de graten, koppen en ander afval van de visboer toe en breng het opnieuw aan de kook. Zet je vuur klein en laat het vervolgens ongeveer 20 minuten tot een half uur koken. Laat vis nooit langer dan een driekwartier tot een uur trekken! De kieuwen, ogen en andere ‘weke’ delen geven de soep dan een tranige, bittere smaak die niet echt lekker is. Dit effect wordt versterkt door het gebruik van platte, vette vis zoals makreel dus kies liever voor een mooie witvis al gaat zalm ook prima.

Neem na een half uur de deksel van de pan en zet het vuur uit. Laat de soep een beetje afkoelen en zeef alle vis en groenten uit de soep. Hierna gaan we de soep inkoken, zet de pan op een hoog vuur voor 5 minuten en laat het tegen de kook aan ‘inkoken’ op half vuur! Pas als de helft van het water is verdampt kun je het vuur uitzetten.

Nu komt het gedeelte waar je moet proeven en iedere soep is uniek. Voeg eerst goed wat zout en peper toe en proef de soep die nu nog niet echt bijzonder zal smaken. Voeg vervolgens een blikje geconcentreerde tomatenpuree en de gepureerde verse tomaten. Roer dit door de soep tot die een mooie rode kleur krijgt en kook het voor ongeveer 10 minuten.

Proef opnieuw! De soep moet geen tomatensoep worden maar een mooie balans hebben tussen de vis enerzijds en de pittige tomatensmaak anderzijds. Je kunt uiteraard extra zout, peper of chili toevoegen. Laat je niet tegenhouden en wees creatief. Neem nu 3 tot 4 eetlepels bloem in een kop en voeg wat water toe. Maak hier een papje van zonder klontjes en voeg dit voorzichtig toe aan de soep. Dit zal de soep iets dikker maken. Kook de soep opnieuw voor ongeveer 10 minuten.

Voeg op het allerlaatst een scheutje whisky toe en voeg eventueel de rest van de verse kruiden toe. Maak de soep af door wat heerlijke verse room door de soep te roeren.

Smakelijk weekend!

 

Tip van Ellen!

Tip van Ellen“Als je deze soep maakt met een lekkere witvis is het echt een supergezonde keuze. Verse vis is sowieso supergoed voor je. Voeg wat verse visfilet of een paar garnalen toe aan het einde om er een lekkere maaltijdsoep van te maken. Gezond en lekker!”