Waarom Nieuw-Zeeland niet ‘net als Australië’ is…

Geplaatst op 8 september 2015 by Lia

Ok, hand opsteken wie dit niet een beetje denkt/dacht over Nieuw-Zeeland: ‘Nieuw-Zeeland? Ja, dat is aan de andere kant van de wereld, vlakbij Australië. Eigenlijk is het gewoon een soort Australië, maar dan met schapen en zonder kangoeroes.’ 

NZ Zuidereiland westcoast

De westkust van het Zuidereiland

Een beetje waar, maar we zaten er ook wel naast. Dat geven we eerlijk toe, lees maar waarom…

Australië is een woestijn, Nieuw-Zeeland een tuin vol bloemen. Oftewel, Australië heeft een totaal ander klimaat dan regenachtig Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland heeft zeg maar hetzelfde klimaat als Nederland.

NZ Noordereiland groen

Het groene Nieuw-Zeeland

Aus SA Flinders Ranges ruïne

Lekker droge grond in Australië

Grootte van het land. Twee uur rijden in Australië en je zit nog steeds in Sydney metropolitan, twee uur in NZ en je bent van oost- naar de westkust gereden.

Ver weg versus heel ver weg. Wij dachten altijd dat Nieuw-Zeeland vlakbij Australië lag. Nu is dat ook wel zo vanuit Nederland gezien. Maar vanuit Sydney naar Christchurch is het als nog bijna 4 uur vliegen!

Een bord midden in de outback

Een bord midden in de outback

Kiwi versus koala. Niet alleen het klimaat is totaal anders op de eilanden, ook de dieren. Zo zijn er geen koala’s, kangoeroes of dingo’s in Nieuw-Zeeland en geen kiwi’s in Australië.

Melk versus mijn. Nieuw-Zeeland is echt een agrarisch land. Er zijn ontzettend veel melkveebedrijven, stierenfokkerijen voor het vlees en er zijn wedstrijden schapen scheren. De melkprijzen staan op de tweede pagina in de krant en NZ heeft de meeste schapen ter wereld: 70 miljoen! Australië heeft weer ontzettend veel grondstoffen en is mede daardoor een rijk land.

Er zijn 35 miljoen schapen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelands lammetje

Liberaal. Sinds 2013 kunnen homo’s trouwen in NZ, in Australië overwegen ze het homohuwelijk nog niet eens! Nederland was het eerste land ter wereld waar dat kon. Vrouwen kunnen in NZ al sinds 1893 stemmen, daarmee waren ze het eerste land ter wereld waar vrouwen konden stemmen. In Australië werd stemrecht voor vrouwen per staat ingevoerd: de eerste staat was South Australia in 1895, de laatste Victoria (1908).

Andere blogs over Australië en Nieuw-Zeeland: