Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Argentijnse mate | a world of food

Argentijnse mate

Geplaatst op 14 maart 2014 by Lia

P1070627

Als je ooit in Argentinië bent geweest, dan heb je je vast wel eens afgevraagd waarom al die Argentijnen toch leuren met een kleine thermosfles en een raar klein bolletje met een soort rietje. Ik vroeg me dat in ieder geval wél af. Dat is dus mate, dé drank in onder andere Argentinië en Chili. Maar… wat is mate eigenlijk?

Wat is mate?Yerba mate
Yerba mate is een donkergroen kruid, bestaande uit jonge blaadjes en knoppen van de mateplant. De blaadjes zijn gedroogd en gezeefd. Ook kan de kwaliteit van de blaadjes verschillen, dit hangt af van hoe rijp en hoe fijngesneden de blaadjes zijn. De mate heeft een typische, bittere smaak. Het kan dus goed zijn dat je mate, door die bittere smaak, niet zo lekker vindt.  De thee (en de blaadjes) heet yerba, mate is de naam van de drinkkop waaruit je de yerba drinkt. In de volksmond hebben de Argentijnen het altijd over mate, dus dat houd ik in deze blog aan.

Hoe drink je mate?
Het drinken van mate is een sociale aangelegenheid in Argentinië: je ziet zelden iemand alleen mate drinken. Bovendien wordt mate overal gedronken: thuis, op het werk, maar ook op straat, in de metro of op het strand. Vandaar dus al die thermosflessen :) Mate wordt in een uitgeholde kalebas gedaan en gedronken met een metalen rietje, een bombilla.

Matekop en bombilla van Lia

Matekop en bombilla van Lia

Ik kieperde destijds, geheel onwetend, de yerba mate in de kalebas. Nou, dat had ik beter niet kunnen doen! Bij het drinken van mate horen namelijk een aantal gebruiken:

  • De yerba moet van een afstandje (15 cm) in de matekop gegoten worden. Bij de yerba zit namelijk nog stof en ander gruis. Als je het vanaf 15 cm in de kop doet, dan heb je uiteindelijk minder stof/gruis in de thee.
  • Het is aan de gastheer of -vrouw om de yerba in de matekop te doen. In het midden van de mate maak je een gat, waar je vervolgens water in doet. Belangrijk: Het water is zeer heet, maar mag niet meer kokend heet zijn.
  • Als het water bij de yerba zit, laat je alles even tot rust komen. Zo worden het water en de yerba goed gemengd.
  • Vervolgens neemt de gastheer/-vrouw de heerste slok met de bombilla (en riskeert zijn/haar tong want de mate is nog vaak erg heet).
  • Na de eerste slok vult de gastheer/ -vrouw de mate aan met water (zonder de yerba aan te vullen) en geeft de matekop rond. Iedereen neemt een slok en als het nodig is, vult de gastheer/-vrouw water of yerba weer aan.
  • Een ongeschreven regel: pak nooit de bombilla vast.

Voor de Argentijnen staat het samen drinken van mate voor vriendschap en gemoedelijkheid. Ook werkt het drinken van mate heel goed tegen een hongergevoel. Aangezien Argentijnen vaak laat eten (10 uur ’s avonds), drinken ze het vaak rond een uur of 6.

Ik kreeg voor mijn verjaardag mijn eigen matekop en bombilla. Mijn matekop is een bewerkte, hippe variant (zie hierboven). De traditionele matekoppen zie je hieronder.