Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Aziatisch koken! Wat heb je nodig? | a world of food

Aziatisch koken! Wat heb je nodig?

Geplaatst op 12 april 2014 by Bart

Het vertrek is nu echt aanstaande. Morgen gaan we richting het vliegveld en begint ons grote avontuur. Maar voordat we de laatste zaken in onze rugzakken duwen willen we nog even antwoord geven op één van de meest gestelde vragen van de afgelopen weken. “Lekker al die Aziatische recepten maar wat heb ik allemaal nodig om dit te maken?”

Aziatisch koken 01

Er is een keur aan Aziatische producten beschikbaar in de supermarkten en toko’s. Hieronder zullen wij proberen om een basis overzicht te geven van de benodigdheden voor Zuidoost Aziatisch en Zuid Chinees koken en daarna volgt wat meer uitleg. Maar laat u vooral niet gek maken! Begin eens met 2 of 3 producten uit de supermarkt en ga daar mee experimenteren. Mocht u bijvoorbeeld geen wok hebben, probeer het dan eens eerst met een dikke koekenpan.

Bij Aziatisch koken gaat het om balans. De balans tussen de smaken; zoet, zout, zuur, pittig en ‘het 5de element’. De combinatie van verschillende smaakmakers levert uiteindelijk de juiste balans in een gerecht. Hieronder de basisingrediënten:

 • – Knoflook
 • – Gember
 • – Ui
 • – Spaanse pepers
 • – Koriander en andere verse kruiden
 • – Pandan Rijst
 • – Vissaus
 • – Lichte sojasaus
 • – Oestersaus
 • – Curry pasta’s
 • – Kokosmelk (ongezoet)
 • – Shoasing rijstwijn
 • – Zwarte Chinese azijn
 • – Hoisin saus
 • – Sesamolie
 • – Witte rijstazijn
 • – Biologische honing
 • – Zwarte sojasaus
 • – Rijstnoodles / Deegnoodles
 • – Rijstvellen / Deegvellen (voor loempia’s)

Vrijwel alle recepten uit Zuidoost Azië en China beginnen met dezelfde basisingrediënten. Knoflook, gember, ui, spaanse pepers en natuurlijk rijst. Wij kiezen altijd voor de geurige Pandan Rijst.  Ga altijd voor een volle korrel (dus niet gebroken) van AAA kwaliteit want deze is veel smaakvoller. De Kirin Brand is een echte aanrader.

Aziatisch koken 05

De geur van Zuidoost Azië moet toch wel van die van de authentieke vissaus komen. De saus wordt gemaakt van ingelegde visjes die worden gefermenteerd. Inderdaad, de saus geurt niet zo fris maar net zoals bij een goede Franse kaas is de smaak absoluut top! De ‘Squid Brand’ is goed maar er zijn andere merken die ook prima zijn. Naast de vissaus heeft u zeker ook de ‘lichte sojasaus’ nodig.  Lichte sojasaus is een minder lang gerijpte zoute sojasaus die u bij alle toko’s kunt krijgen. Ga voor de ‘Heatlhy Boy Brand’ en u zit altijd goed. De drie-eenheid wordt compleet gemaakt met de dikke oestersaus die wordt gemaakt door een oester-bouillon in te koken en te verpakken. Het geeft een prachtige rijke smaak aan sauzen. Er zijn verschillende merken maar wij gaan altijd voor ‘Thaise Oystersauce’.

Aziatisch koken 03

Naast deze drie smaakmakers kunt u uw Zuidoost Aziatische voorraadkast uitbreiden met andere heerlijkheden zoals: Bamboescheuten, tamarindepasta, garnalenpasta etc. Interessant zijn zeker de currypasta’s. Deze zakjes met kruidige pasta’s zijn tegenwoordig overal te verkrijgen maar verschillen in kwaliteit en authenticiteit. Ga voor de beste versies van de toko zoals de ‘Namjay’ pasta’s. In combinatie met de befaamde Thaise Kokosmelk vormen zij de basis voor de heerlijke curry’s. Koop altijd ongezoete kokosmelk anders smaken de gerechten niet prettig.

Aziatisch koken 02

Als we vanuit Zuidoost Azië richting het noorden trekken komen we vanzelf in het prachtige China uit. Het eten daar heeft naast de hierboven genoemde basisingrediënten weer andere smaakmakers die heerlijk zijn. De grens is natuurlijk niet zo strak te trekken. Diverse ingrediënten zullen we zowel in China als Zuidoost Azië tegenkomen.

Ga in ieder geval voor de Chinese Shoasing rijstwijn. Deze rijstwijn wordt gebruikt voor het koken en is ook in Vietnam en Thailand erg populair. Daarnaast is de Chinese zoete zwarte azijn een absolute aanrader. De zoet/zure smaak geeft een authentieke Chinese smaak aan sauzen en zorgt voor de nodige afwisseling. Koop daarnaast een potje Chinese Hoisin saus (dikke zoetige sojasaus) en een flesje Sesamolie. Altijd lekker!

Aziatisch koken 04

Naast deze speciale ingrediënten is het altijd handig om nog wat extra dingen in huis te hebben. Wokolie (of een andere natuurlijke olie), witte rijstazijn (of een andere witte azijn) en dikke Biologische Honing komen vaak terug in recepten. Zorg ook voor een goede dikke, zwarte sojasaus. De Indonesische variant Ketjap Manis is natuurlijk heel bekend maar en zijn andere versies die al dan niet zouter of dikker zijn.  Daarnaast zijn natuurlijk rijstnoodles, rijstvellen, limoentjes en bijvoorbeeld taugé authentiek Aziatisch. Laat dit zeker niet liggen.

Aziatisch koken 06

Ben je voornemens om echt in de recepten van A World of Food te duiken ga dan eens naar je lokale toko. Deze Aziatische speciaalzaken zitten tegenwoordig bijna overal en hebben vrijwel alle producten voor interessante prijzen. Vraag de medewerkers wat zij de beste merken vinden en of ze goede tips hebben natuurlijk. Uiteindelijk leveren die tips je de beste gerechten op!

Mocht je vragen hebben stel ze dan hieronder! Altijd leuk om met elkaar nieuwe dingen te ontdekken.