Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Goed verzekerd op (wereld-) reis | a world of food

Goed verzekerd op (wereld-) reis

Geplaatst op 3 september 2014 by Bart

foto geld

Als je lang weg gaat uit Nederland zijn er een aantal hordes die je moet nemen voordat je vertrekt. Die lijken in eerste instantie vrij simpel maar kunnen uiteindelijk best wel ingewikkeld blijken. Vooral de vraag hoe je goed verzekerd op reis gaat, blijkt moeilijk te beantwoorden. Wij hebben zelf veel blogs en fora bezocht om informatie boven water te krijgen dus we weten hoe fijn het kan zijn als iemand de (actuele) do’s and don’ts even onder elkaar zet. Doe er je voordeel mee.

  • Uitschrijven bij je gemeente

P1090604Het is meteen één van de moeilijkste vragen, ga je je nu wel of niet uitschrijven. Het antwoord lijkt simpel, want volgens de wet ben je verplicht jezelf uit te schrijven als je in 12 maanden tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. De gevolgen van jezelf uitschrijven zijn echter aanzienlijk. Je hebt feitelijk geen adres meer in Nederland en allerlei verzekeringen zijn daaraan gelinkt. Kortom, als je je uitschrijft vervallen een heleboel verzekeringen. Dat kan vervelend zijn als je op reis van je kameel afsodemietert natuurlijk.

Daarnaast zal je gemeente bij uitschrijving (langer dan 6 maanden) om een vervangend buitenlands adres vragen. Dat is vrij lastig als je lang gaat reizen want dan heb je natuurlijk geen vast adres. Simpel het adres van je ouders/kennissen opgeven is ook lastig, want het mag geen ander Nederlands adres zijn. Ons advies is om een afspraak te maken bij je huidige gemeente en je situatie uit te leggen. Iedere situatie is anders en zij weten er het meeste van.

Ga je niet langer dan 8 maanden op reis. Schrijf jezelf dan in bij familie of vrienden en blijf ingeschreven in Nederland. Je kunt dan je huidige reis- en zorgverzekering aanhouden en een aanvraag voor zorgtoeslag doen (je hebt immers geen vast inkomen). Over het algemeen is dit de meest goedkope en makkelijkste oplossing.

 

  • Zorgverzekering

Wat betreft zorgverzekeringen moet je één ding in je hoofd houden. Ga je langer dan 12 maanden op pad dan MOET je je huidige zorgverzekering stopzetten. Doe je dit niet dan loop je de kans tegen een fikse boete aan te lopen. Echter, deze waarschuwing geldt ook andersom! Ga je minder dan 12 maanden op reis dan MOET je huidige zorgverzekering aanhouden. Doe je dit niet dan krijg bij terugkomst een boete en een rekening voor de niet-betaalde premie.

ZorgpremieNu kun je je verplichte basiszorgverzekering in Nederland alleen officieel opzeggen als je uitgeschreven bent bij je gemeente. Maar de oplettende lezer ziet meteen het probleem. Je MOET je officieel uitschrijven als je langer dan 8 maanden weggaat en je MOET je zorgverzekering aanhouden als je minder dan 12 maanden op pad gaat…?? Snap jij het nog?

Wij hebben een officiële bevestiging van de Belastingdienst dat je bij uitschrijving uit Nederland wel nog steeds recht hebt op zorgtoeslag zolang je je basisverzekering in Nederland aanhoudt. Dat maakt het bijzonder interessant om 364 dagen te gaan reizen.  Je spaarpotje zal aanzienlijk snel leeg geraken op reis en wanneer je goed zoekt zul je diverse zorgverzekeraars vinden die je een pakket aanbieden waarbij je over de hele wereld goed verzekerd bent voor zorgkosten. Met een klein eigen risico ben je dan zo’n €100,= per maand kwijt. Omdat je niet werkt, krijg je bijna €80,= zorgtoeslag per maand. Je bent dan dus voor ongeveer twee tientjes wereldwijd verzekerd!

Zorg er wel voor dat je een schriftelijke bevestiging van de Belastingdienst krijgt over je zorgtoeslag. Wij hebben diverse verhalen gehoord van mensen waarbij er duidelijk met verschillende maten gemeten werd. Bevestiging zorgt ervoor dat je het zeker weet!

  • Internationale reis- en zorgverzekeringen

Ga je nu wel langer dan 12 maanden op pad, dan ontkom je er niet aan om je op een andere manier te verzekeren. Je moet je dan uitschrijven bij je gemeente en je huidige zorgverzekering stopzetten. Je hebt dan ook geen recht meer op zorgtoeslag dus je kosten voor verzekeringen zullen een stuk hoger zijn.

ONVZ Zorgplan internationaal

Er zijn diverse verzekeraars die internationale (expat-) zorgverzekeringen aanbieden. De dekking van de diverse polissen varieert echter enorm. Voor ons is de ONVZ Internationale Basisverzekering een goede oplossing. ONVZ maakt het mogelijk voor Nederlanders om in feite dezelfde Nederlandse zorgverzekering aan te houden maar dan internationaal. De polisvoorwaarden en dekkingsgraden zijn vergelijkbaar met je huidige zorgverzekering en je ook de aanvullende pakketten zijn vrijwel hetzelfde.

malarone-tablets8Daarnaast bieden ze ook relatief goedkope reisverzekeringen aan voor Nederlanders in het buitenland. Kijk echter goed uit met reisverzekeringen! Vaak betaal je bij reisverzekeringen (zowel nationale als internationale) voor zorgkostendekking. Als je die al hebt verzekerd via je zorgverzekering heb je die dekking niet meer nodig.

Verder nog een tip: Zorg ervoor dat je al je vaccinaties en pillen van tevoren op je huidige zorgverzekering besteld. Dit werkt vrijwel altijd in je voordeel. Scheelt toch weer een paar tientjes! Dat zijn als backpacker heel wat biertjes!

Vond je dit interessant? Lees dan ook deze blogs:

Goedkope vliegtickets voor backpackers

Ik ga backpacken en neem mee…

Ik ga backpacken en neem NIET mee…