Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 In de Outback | a world of food

In de Outback

Geplaatst op 13 mei 2015 by Lia

Aus NSW Broken Hill outback kerk

Kerk in Silverton, NSW

Iedereen heeft ongetwijfeld zijn of haar eigen interpretatie van de wereldberoemde Aussie Outback. Oneindig, weids, kaal, woestijn. Dat waren de woorden die wij associeerden met de outback. Op sommige momenten pasten die woorden inderdaad bij de omschrijving van dit fenomeen. Op andere momenten juist niet. Zie hier wat wij te zien kregen van de outback.

Aus SA Flinders Ranges weg

Langs de weg naar Wilpena Pound

Onderweg kregen we echt dat Australië-gevoel. Bijna geen mensen op de weg, kilometers en urenlang geen bereik met onze telefoon… Dat laatste was soms best wel eng, zeker omdat er zo weinig mensen zijn. ‘Wat als er iets gebeurt?’ gaat er door je hoofd. Gelukkig, afkloppen!, is het tot nu toe altijd goed gegaan. Ok, met uitzondering van die kangoeroe die op de weg sprong voor de camper van Barts ouders (zie ons filmpje).

Aus SA roadtrain

Roadtrain in South Australia

We kwamen ontelbare roadtrains tegen: vrachtwagens die wel twee extra opleggers hebben en dus ontzettend lang zijn. De vrachtwagens hier zijn niet begrensd zoals in Europa dus we werden regelmatig ingehaald door zo’n bakbeest. En eerlijk, dat was soms best spannend! Die truckers rijden gewoon 120, 130 kilometer per uur en denderen je voorbij met hun zwaarbeladen gevaarte. Zij zijn het zo gewend, draaien hun hand er niet voor om, en zijn natuurlijk zo groot en zwaar dat ze niet opkijken van een kangoeroe meer of minder onder hun truck. Dat klinkt hard, maar zo redeneren ze echt.

Aus SA Flinders Ranges outback ruïne

Ruïne in de outback van South Australia

Het bekendste gedeelte van de outback bij ons in Nederland is de omgeving van Alice Springs en Uluru/Ayers Rock, een gigantisch grote steen midden in een rode woestijn. Dat gedeelte wordt hier the Red Centre genoemd vanwege de rode grond. Wij zijn daar (nog) niet geweest, maar we weten inmiddels dat dat rode centrum erg groot is. Zoals je hierboven kunt zien, is de grond in South Australia ook aardig rood.

Aus SA Flinders Ranges outback kerk

Eén van de vele kerkjes in de South Australian (SA) outback

Toen de Europeanen naar Australië vertrokken, hebben vele zeer religieuze emigranten zich met name in South Australia gevestigd. In augustus reden we al prachtige kleine kerkjes voorbij in South Australia, maar hadden we helaas door de te overbruggen grote afstand geen tijd om te stoppen. Nu wel, dus kon ik mooi dit kerkje fotograferen. In augustus lag dezelfde kerk er nog mooier bij: strakblauwe lucht, zonnetje en dus heldere kleuren.

In elk dorpje, hoe klein ook, staat zeker één kerk. Vaak zelfs twee of drie, want de Europeanen bouwden een kerk voor hun eigen stroming. Inmiddels zijn vele kerken afgebroken of tot ruïnes verworden, maar gelukkig zijn er ook nog wat pareltjes zoals hierboven (of deze in Nieuw-Zeeland).

Aus VIC little desert vuur

Kampvuurtje in de outback van Victoria

Een ander ding wat de outback betreft, is dat wij altijd dachten dat het er heel droog was, een soort woestijn. Dat is ook zo bij grote gedeelten van de outback, maar er zijn ook vruchtbare gedeelten door regelmatige regenval. We waren in Little Desert National Park en tegen onze verwachting in (desert…) was het daar helemaal niet zo droog als in een woestijn. We mochten zelfs een kampvuurtje maken! Dat was fijn, want het koelde ’s avonds flink af.

Aus NSW Broken Hill Outback

Het grootste vergezicht ter wereld

Wat je hierboven ziet, is het grootste vergezicht ter wereld. Het is zo weids en ongerept dat je zelfs de bolling van de aarde kunt zien. Verder zie je geen enkele tussenkomst van de mens, echt puur natuur dus. Normaal is het er prachtig weer, behalve toen wij er waren: het regende voor het eerst sinds acht maanden. Op de weg die hierheen leidt, is de film Mad Max: The road warrior opgenomen. Wij kenden de film niet, maar op dit moment komt er een vervolg op deze film uit in Australië dus is de serie films vol in het nieuws.

Aus NSW Broken Hill Outback kamelen

Kamelen in de outback van New South Wales

Tot slot iets wat we dus absoluut niet verwachtten in de Australische outback: wilde kamelen! Migranten namen ooit kamelen mee om grote afstanden in bloedheet Australië te kunnen overbruggen. Er ontsnapte een aantal kamelen en deze vrienden hierboven zijn hiervan het wilde resultaat. Leuk hè?

Wat is/was jouw idee van de Australische outback? Of, als je hier al geweest bent, wat verraste jou?

Onze andere verhalen over Australië: