Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Kerst recept: Nagerecht – Mango met sticky kokosrijst | a world of food

Kerst recept: Nagerecht – Mango met sticky kokosrijst

Geplaatst op 23 december 2014 by Bart

Mango Sticky Rice

Mango sticky rice

Wat te doen met het kerstdiner? Je wilt zeker niet de hele avond in de keuken staan en je komt niet verder dan soep vooraf en een lekker biefstukje? Misschien kunnen wij je inspireren! Vandaag een nagerecht uit het verre oosten. Simpel, lekker en een heerlijke afsluiter van een mooi kerstdiner: Mango met sticky kokosrijst.

Zuidoost-Azië staat nu niet direct bekend om zijn zoete desserts. Sterker nog, vaak krijg je half gesmolten ijs of een kleverige fabriekspudding dus je kunt er beter ver weg van blijven. Behalve dan van een paar klassiekers. Gerechten die al zo lang gemaakt worden en door iedereen zo gewaardeerd worden dat ze eigenlijk geen moeite meer doen voor iets anders. De absolute koning(in) van de Aziatische desserts: Mango sticky rice. De lekkerste at ik ooit op een markt net buiten Ayutthaya.

Ingrediënten

  • 2 rijpe mango’s (of gebruik een ander fruit dat jij lekker vindt)
  • 1 kopje dessertrijst
  • 250 ml kokosmelk
  • Maizena
  • Bruine rauwe suiker
  • Eventueel geraspte kokos

Bereidingswijze

Eigenlijk bestaat er geen makkelijker nagerecht dan dit. Kook de rijst in een rijstkoker in ongeveer 20 minuten gaar. Heb je geen rijstkoker neem dan een pan, zet het op het kleinste vuur. Voeg de rijst toe en tweemaal de hoeveelheid water en laat dit 20 minuten koken.

1353551076_cd07a1b6e2_o

Op de Thaise markt

Warm ondertussen in een klein pannetje de kokosmelk op. Zorg ervoor dat deze niet kookt en voeg vervolgens 4 eetlepels bruine suiker toe. Roer dit door tot de suiker is opgelost en voeg dan een snufje zout toe. Niet gevreesd, dit brengt juist de zoete smaak naar voren.

Als de rijst klaar is schep je deze in een grote kom. Voeg direct ongeveer de helft van zoete kokosmelk toe, dek het af met keukenfolie en zet dit ongeveer 30 minuten apart.

De rest van de kokosmelk maak je opnieuw warm. Voeg een half theelepeltje maizena toe aan een koffiekopje en schep hier een paar eetlepels kokosmelk bij. Roer dit nu tot een papje, zonder klontjes, en voeg dat aan de kokosmelk toe. Roeg dit goed door tot deze dikker wordt.

6826694102_13cd0ccdb6_o

Mango met de rijst

Na een half uur kun je rijst omscheppen. De rijst heeft nu bijna alle kokosmelk opgenomen en is lekker kleverig en ‘sticky’. Proef de rijst en voeg eventueel nog wat extra suiker toe.

Schil de mango’s en snij de ‘wangen’  in lange parten. Schep de lauwwarme rijst in een kommetje en zet dit, op zijn kop, op een mooi bord. Besprenkel het met wat geraspte kokos en plaats de mango parten erboven op. Maak het af door er wat kokosmelk over te scheppen.

Smakelijke kerst!

De andere recepten voor een heerlijk (kerst-) diner vind je hier: