Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Kerst recept: Voorgerecht – Hertenkroketjes | a world of food

Kerst recept: Voorgerecht – Hertenkroketjes

Geplaatst op 14 december 2014 by Bart

kroketjes

Wat te doen met het kerstdiner? Je wilt zeker niet de hele avond in de keuken staan en je komt niet verder dan soep vooraf en een lekker biefstukje? Misschien kunnen wij je inspireren! Vandaag het tweede voorgerechtje. Maak eens zelf kroketten! Het is supersimpel en met hert geef je het een luxe kerstuitstraling. Een gegarandeerde topper bij jong en oud.

Nederlanders hebben vaak het idee dat een kroket een vettige snack is, gevuld met een melige inhoud. Dat er vaak allerlei verschillende vleessoorten in zijn verwerkt, mag geen verassing zijn. Daarom is het zelf maken van kroketten zo’n goede oplossing. Door de krachtige smaak te combineren met de krokante buitenkant wordt het echt een verassingspakketje.

Ingrediënten

  • 500/600 gram  wilde hertenpoulet (of ieder ander goedkoop stuk hert geschikt voor langzame garing)
  • 4 biologische scharreleieren
  • 100 gram champignons
  • 1 winterpeen
  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • Roomboter
  • Bloem
  • Halfvolle melk
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • Witte wijn
  • Broodkruim

Bereidingswijze

Om dit voorgerecht lekker chill te maken, kun je het beste een avond van te voren beginnen. Snij je hertenpoulet in mooie, hapklare, stukken en bestrooi ze met een beetje bloem. Voeg wat olie toe aan een hete koekenpan en bak de stukken mooi bruin. Voeg halverwege een klontje boter toe om het extra lekker te maken.

Kroketjes 2

Een mooi bruin kroketje

Hak ondertussen de ui, winterpeen en de prei grof fijn. Hak de champignons in grove stukken, haal de stukken vlees uit de pan en zet het vuur uit. Voeg de groenten toe en bak deze op een laag vuur tot de ui mooi glazig is. Voeg nu alle boter toe en laat deze smelten. Als de boter langzaam begint te verkleuren voeg je drie eetlepels bloem toe en roer je dit goed door.

Wacht tot alle bloem is ‘verdwenen’ en voeg dan een half glas witte wijn toe. Breng dit langzaam aan de kook om de alcohol eruit te koken. Je zult merken dat de wijn snel dikker zal worden. Voeg nu twee kleine kopjes melk toe en breng het geheel opnieuw aan de kook.

Voeg het vlees en de, in blokjes gesneden ontbijtkoek, toe en zet het op het allerkleinste vuur. Doe de deksel op de pan en laat het drie uur pruttelen. Na drie uur moet het vlees volledig uit elkaar vallen! Als dat niet het geval is moet je het langer op laten staan. Proef je ragout en voeg naar smaak zout en peper toe.

Zet de hele pan nu in de koelkast en laat dit overnacht (minstens drie uur) koelen. De ragout moet afkoelen zodat je het kunt bewerken.

Neem de volgende ochtend twee kommen. Voeg aan één kom de eieren toe en sla deze los met een garde. Voeg wat zout en peper toe. In de andere kom voeg je het broodkruim toe. Wees niet te zuinig.

1360570235_2c26b39e04_o

…. dus niet hier naartoe gaan en deze halen!

Neem nu een handje vol koude ragout en vorm dit in de vorm van een kroket. Haal dit door het eimengsel en rol het vervolgens door de broodkruim. Ja, het kan een beetje een rommeltje worden en ja, je vingers zitten onder het ei en de broodkruim maar ga gewoon door. Herhaal het proces nog een tweede keer en leg de kroketten op een bord apart.

Ga door tot alle ragout op is. Deze kroketten kun je nu prima een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze zelfs invriezen en op een ander moment frituren.

Om ze goudbruin te krijgen verwarm je een ruime hoeveelheid plantaardige olie tot ongeveer 170 graden en bak je de kroketjes in ongeveer drie tot vier minuten goudbruin. Serveer met een klein beetje mosterd, een lekkere frisse salade en uiteraard een zelfgemaakte mayonaise (met een beetje saffraan!?).

Smakelijke kerst!

Bekijk hier andere lekkere recepten voor je kerstdiner: