Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Opvallend rijtje | Australië | a world of food

Opvallend rijtje | Australië

Geplaatst op 30 juli 2014 by Lia

Vandaag is het precies vier weken geleden dat ik aankwam in Australië, Bart is bijna zeven weken Down Under. Lezers van mijn waarbenjij-blogs van vorige reizen weten vast nog wel dat ik mijn blogs altijd eindigde met een rijtje weetjes, feiten of gewoon dingen die mij zijn opgevallen.

Mijn ‘jubileum’ van vier weken Down Under leek me een mooie aanleiding om weer eens wat dingen in een blog te zetten. Dus…. daar gaan we!

Het weer

–      De kleding in de winter verschilt enorm per Australiër: de een heeft doodleuk een korte broek, slippers en een shirtje aan (terwijl het 10 graden en bewolkt is), de ander loopt erbij alsof ‘ie klaar is voor een Zuidpoolexpeditie.

–      De winter in Adelaide is over het algemeen best wisselvallig. Sinds ik er ben, heeft het bijna elke dag geregend. Maar er zijn soms ook dagen dat er geen wind is en een stralend blauwe lucht en een zonnetje. Of zoals wij het noemen: een bodywarmerdag’. Te warm voor een winterjas, te koud om ‘met zonder jas’ naar buiten te gaan.

–       Het is sowieso elke dag een verrassing of het een winterjas-, met-of-zonder-jas of een bodywarmerdag is.

De winkels

–       De mensen die in winkels werken, zijn extreem aardig volgens onze Nederlandse standaarden. ‘Hey dear, how are you today?’, ‘How can I help you, love?’ zijn standaard zinnetjes hier.

–       Op zo’n vraag in een winkel hoor je antwoord te geven in de trant van ‘I’m good, thank you, how are you?’. Dus niet met je mond vol tanden blijven staan van zoveel vriendelijkheid, zoals ik de eerste keer deed :)

–       Coles is de Aussie Albert Heijn. Het filiaal waar Bart altijd naartoe gaat (hij heeft de auto dus hij is chef boodschappen), is zó groot en biedt zóveel keuze dat het Bart ongeveer 5 minuten kost om per benodigd product de juiste/beste/goedkoopste optie te vinden.

Het ziet er warm uit, maar dat was het niet boven op Mount Lofty.

Het ziet er warm uit, maar dat was het niet boven op Mount Lofty. Onze winterjas was hier best handig geweest. Hoewel er ook mensen waren die in korte broek en een shirtje rondliepen.

De mensen

–       Je komt hier dagelijks best veel daklozen tegen. Nu zagen we die soms ook wel in Rotterdam, maar daar zagen de daklozen er toch iets meer gesoigneerd (voor zover dat kan dan) uit dan hier.

–       De reden dat we veel daklozen zien, is omdat we vlakbij een daklozenopvang wonen. Daar zijn we deze week pas achtergekomen :)

–       De Aussies zijn ontzettend trots op hun land. Niet in een overdreven (Amerikaanse) manier en ook niet op zo’n nuchtere Hollandse manier. Gewoon heel leuk trots.

–       Dé Australiër bestaat eigenlijk niet. De Aussies hebben namelijk voorouders uit alle hoeken van de wereld: er zijn hier heel veel van oorsprong Britten, Ieren, Grieken, Italianen, Chinezen en Vietnamezen. Maar ook Polen, Thai,, Indonesiërs, Duitsers, Oostenrijkers, Fransen en Denen. En ja, er zijn ook van oorsprong Nederlandse Aussies. Maar eigenlijk zijn dat er niet eens zo heel veel.

–       De Aussies zijn ook trots op hun afkomst. Ze weten vaak precies ‘hoeveel’ ze van iets zijn dus bijvoorbeeld een kwart Duits, een kwart Brits en half Pools.

–       De jongeren in Australië zijn fan van beanies –> mutsen. Best logisch, want het is winter. Maar beanies blijven ook op als men binnen is. Want het is gewoon steelo.

Proost!

Naast mij staat Kev, mét beanie!

 

–       De Aussies zijn trouwens ook fan van het verven van hun haar in rare kleuren (roze, paars, groen, blauw enz.). Dat slaan we ook over.

–       De Aussies zijn groot fan van taarten, toetjes, pudding, koekjes, muffins, cupcakes en andere zoetigheid. Nu snappen we ook waarom er bij MasterChef Australia (één van onze favoriete tv-programma’s) zoveel aandacht is voor toetjes.

Op de weg

–       Aussies zijn verknocht aan hun auto. Echt, wij Nederlanders zijn er niets bij! Helaas kunnen ze niet zo heel goed autorijden. Dat is dan wel weer jammer. Ach ja, ook hier geldt: Boem is ho, plons is water :)

–       Fietsen doen ze hier alleen op een zo snel mogelijk manier dus per racefiets of mountainbike. Gewone transportfietsen, zoals een degelijke Batavus of Gazelle, zie je hier niet. Ik heb een sportieve transportfiets en daar ben ik redelijk snel mee, maar ik word altijd ingehaald. Ik ben een uitzondering met mijn degelijke stalen ros.

–       Als fietser ben je hier ondergeschikt aan de andere verkeersdeelnemers en dan met name de auto. Fietsen in de middagspits is soms bijna eng. En ’s avonds heeft iedereen keurig z’n licht aan. Deze lampjes zijn zo fel dat het meer een bouwlamp is.

–       Omdat er geen fietspaden zijn, mag je hier op de stoep fietsen. Ik merk nu pas hoe er in Nederland op gehamerd wordt om dat vooral niet te doen: elke keer als ik hier op de stoep fiets, denk ik ‘Oeeeeh, ik fiets op de stoep! En de politie gaat me lekker niet bekeuren want het mag hier!’ haha

–       Een ander fietsding hier is DE HELM. Die is hier verplicht. Draag je ‘m niet, dan riskeer je een boete van 200 dollar. Hoewel ik me echt een Duitser voel, is het hier geen overbodige luxe. Automobilisten zijn niet gewend aan fietsers dus zo’n helm geeft je wel een veiliger gevoel.

Met mijn fietshelm - ik zal nooit meer grapjes over Duitsers met fietshelmpjes maken :)

Met mijn fietshelm – ik zal nooit meer grapjes over Duitsers met fietshelmpjes maken :)

 Algemeen

–       Op de airport kun je ook als je geen passagier bent door de vloeistofcontrole en meelopen tot aan de gate. Dit geldt wel alleen voor binnenlandse vluchten.

–       Ons huis heeft enkel glas en geen centrale verwarming. Fleece dekens houden ons dus warm deze winter. En als het echt koud is, kunnen we de airco aanzetten op 24 graden. Deze verwarmt het huis, maar het is geen fijne warmte.

Het gebouw waarin ons appartement zit. De foto is genomen vanaf het punt waar wij op uit kijken: de Japanse Himeji Gardens

Ons appartementencomplex. De foto is genomen vanaf het punt waar wij op uit kijken: de Japanse Himeji Gardens.

Tot zover het lijstje met dingen die ons hier in Australië zijn opgevallen. Als jullie het leuk vonden, laat het ons weten! Dan kunnen we weer een nieuw lijstje op gaan stellen. Je kunt hieronder heel makkelijk een berichtje achterlaten of stuur ons een tweet via Twitter. Mailen kan ook.