Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Kiwi Trilogie II (deel 1) – Geroosterde gekruide groenten | a world of food

Recept: Kiwi Trilogie II (deel 1) – Geroosterde gekruide groenten

Geplaatst op 17 september 2015 by Bart

Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is uniek en echt adembenemend mooi. Vorig jaar mochten we er al stiekem even van proeven en dat beviel zo goed dat we wel terug moesten. Een geweldige trip die ons ook weer meevoerde in de Kiwi keuken. Er zijn weinig landen met zo’n overvloed aan prachtige producten. Of het nu uit de zee, van het land of uit de lucht komt, het is allemaal van ongekende kwaliteit. En de keuken in Nieuw-Zeeland is aan het veranderen. Steeds meer restaurants stappen van het aloude stukje vlees en drie groenten af en omarmen de prachtige ingrediënten die ze (soms letterlijk) om de hoek kunnen krijgen.

Een beetje donker: de heerlijke geroosterde groenten

Een beetje donker: de heerlijke geroosterde groenten

Zoveel mooie producten brengt ons op veel ideeën en daarom volgt er weer een Kiwi Trilogie. Drie gerechten die bij elkaar een geweldige maaltijd vormen. Dit keer met de inspiratie van het zuidereiland. Land van bergen, meren, ruige kust en sneeuw.

Kiwi’s zijn gek op hun groenten en stukje vlees. In veel huishoudens (en veel lokale eetgelegenheden helaas) worden alle groenten volledig kapot gekookt naast een doorgebakken biefstuk gelegd. Eet smakelijk! Vreemd, aangezien de verschillende groenten echt van fenomenale kwaliteit zijn, daarom hier eens iets anders.

Ingrediënten

  • 3 wortels
  • 2 pastinaken
  • 1 teen knoflook
  • 30 gram amandeltjes
  • Gemalen komijn
  • Gemalen paprikapoeder
  • Zwarte peper
  • Grof zeezout

Bereidingswijze

Opnieuw een bewijs dat lekker, gezond en speciaal echt niet moeilijk hoeft te zijn! Zet de oven op de 220 graden en was je wortel en pastinaak. Snij deze in mooie, langwerpige, stukken van ongeveer 1,5 centimer breed en 4 centimeter lang.

Neem een vijzel en voeg hier een klein beetje olijfolie, een snufje zout en een half teentje fijngehakte knoflook aan toe. Stamp tot het een papje is.

Besprenkel de groenten met wat olijfolie, leg ze in een ovenschaal en zet dit in de oven. In principe duurt het garen ongeveer 20 tot 30 minuten.

Een beetje donker: de heerlijke geroosterde groenten

Een beetje donker: de heerlijke geroosterde groenten

Neem vervolgens een kleine koekenpan en zet deze op een laag vuur. Rooster nu de amandeltjes tot ze licht verkleuren en voeg er vervolgens één theelepel gemalen komijn en één theelepel paprikapoeder aan toe. Haal het van het vuur en stamp het grof fijn in een vijzel.

Zet na ongeveer 20 minuten de oven op de grilstand en gooi de groenten na vijf minuten om. Zorg dat alle kanten een klein, ietwat donker randje hebben. Haal het uit de oven en voeg de knoflook olie toe. Hussel de groenten door de olie en voeg vervolgens het amandel-kruidenmengsel toe.

Voeg naar smaak wat grof zeezout en zwarte peper toe en besprenkel eventueel met wat verse citroen.

Smakelijk!

De Kiwi Trilogie van vorig jaar vind je hier:

Tip van Ellen:

Tip van Ellen“Door de groenten te roosteren behouden ze al die goede dingen. Ze zijn bovendien voller van smaak waardoor je groenten meer gaat waarderen. Alle wortelachtige groenten en uiteraard aardappelen kunnen op deze manier bereid worden. Varieer eens lekker!”