Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Kiwi Trilogie II (deel 2) – Gerookte viskroketjes | a world of food

Recept: Kiwi Trilogie II (deel 2) – Gerookte viskroketjes

Geplaatst op 10 oktober 2015 by Bart

Nieuw-Zeeland is het land van de natuur. Zoveel mooie producten brengen ons op veel ideeën en daarom is er weer een Kiwi Trilogie. Drie gerechten die bij elkaar een geweldige maaltijd vormen. Dit keer met de inspiratie van het zuidereiland. Land van bergen, meren, ruige kust en sneeuw.

Het eindresultaat

Het eindresultaat

De vis in Nieuw-Zeeland! Oh, de vis in Nieuw-Zeeland! Het lijkt wel alsof het van een andere planeet komt. Enorme variatie, supervers, relatief betaalbaar en vrijwel altijd voorhanden (Nieuw-Zeeland bestaat immers uit eilanden). Helaas wordt veel vis nog steeds gefrituurd en alhoewel goede fish & chips zeker lekker is loop je zo nu en dan tegen ideeën op die je echt inspireren. Zoals deze gerookte viskroketjes die we op het zuidereiland aten. Een super voorgerechtje!

Ingrediënten

  • 1 gerookte vis (makreel bijvoorbeeld)
  • 1 teen knoflook
  • 1 witte ui
  • Roomboter
  • Bloem
  • 2 biologische eieren
  • Broodkruim

Bereidingswijze

Neem je gerookte visje en haal voorzichtig al het visvlees van de vis. Over het algemeen is dit een vrij gemakkelijk klusje want de filetjes zullen mooi loslaten. Check alle stukjes op graatjes en maak met je vinger mooie stukjes vis. Zet het apart in een bakje.

NZ recept viskroket 2

Gooi de rest van de vis niet weg. Doe alle ‘afval’ in een pannetje samen met de halve ui, de knoflook en voeg ongeveer een halve liter water (of bouillon toe). Laat het 15 tot 20 minuten rustig koken en zeef vervolgens de bouillon. Vang de bouillon op, zet het op een middelhoog vuur, en laat het ongeveer 10 minuten inkoken.

Zet ondertussen een andere pan (met een dikke bodem) op een klein vuur en voeg hier een flinke klont boter aan toe. Laat de boter smelten en voeg vervolgens twee eetlepels bloem toe. Roer dit goed door elkaar tot er een dikke bal van bloem en boter ontstaat. We noemen dit een roux.

NZ recept viskroket 4

Zet het vuur nu laag en voeg beetje bij beetje de visbouillon toe. Je zult zien dat er een dikke, gebonden saus ontstaat. Laat het geheel even doorkoken als alle bouillon is toegevoegd en zet het vervolgens in de koelkast. Het moet namelijk helemaal afkoelen. Wil je een sneller resultaat dat kan de vriezer uitkomst bieden.

Snij nu de rest van de ui in hele fijne stukjes. Hak de verse kruiden fijn en voeg dit samen met de visstukjes toe aan de inmiddels dikke, afgekoelde roux. Proef een beetje! Misschien moet je nog wat peper of een beetje citroen toevoegen?

Pak nu twee grote kommen en doe in één kom de eieren en klop ze los. In de andere leg de broodkruim. Pak een handjevol vis en vorm het tot een lekker kroketje (of bitterballetje natuurlijk!). Haal het door het ei en vervolgens door de broodkruim. Ik weet het, het is een beetje een kliederwerkje maar het resultaat is top! Herhaal de ei en broodkruim nog een keer zodat ieder kroketje een lekker laagje heeft.

Verwarm nu je frituur tot ongeveer 150 graden. Zeker niet te hoog! Bak je kroketjes goudbruin in ongeveer 3 minuutjes. Kijk uit dat ze niet open barsten. Serveer met Casper’s lekkere knoflooksaus!

Smakelijk Weekend!

De andere recepten uit Nieuw-Zeeland: