Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Thaise lekkernijen (deel 4) – Gewokte kip in thaise knoflooksaus | a world of food

Recept: Thaise lekkernijen (deel 4) – Gewokte kip in thaise knoflooksaus

Geplaatst op 11 juni 2014 by Bart

P1000055Het mooie van de Thaise keuken is dat het balans heeft. De smaken zuur, zout, zoet, bitter en pittig moeten perfect in balans zijn. Samen met de Thaise jasmijnrijst vormt de Wok de basis van vele maaltijden in Zuid-Oost Azië. De roerbakgerechten zijn legendarisch en daarom een perfecte afsluiter van onze Thaise Lekkernijen reeks.

Iedere ‘stirfry’ is anders! Geen enkele is hetzelfde en er zijn ook geen vaste recepten voor. De groenten, het vlees en de sauzen kunnen allemaal van elkaar verschillen. Wij proberen je met het volgende recept een idee te geven van hoe het moet, maar als jij besluit om het pittiger, zoeter, zouter, dikker of dunner te maken dan is dat jouw versie en dan is die ook goed!

Bedenk voor je gaat wokken het volgende; Thais eten gaat om balans. Thai halen het zout voornamelijk uit vissaus of lichte sojasaus, voor het zoete gebruiken ze suiker of soms honing, zuur kan komen van limoen, rijstazijn of tamarinde. Hoewel veel mensen denken dat de Thaise keuken voornamelijk bestaat uit chillipepers is ook onze huis-tuin en keuken peper erg geliefd. De chilli’s werden pas in de 15e en 16e eeuw geintroduceerd en daarvoor was de peperkorrel het kruid dat gebruikt werd om gerechten die pittige smaak te geven.

De ‘chicken thai garlic sauce’ is een roerbakgericht met in stukjes gesneden kip en veel knoflook!!.

Ingrediënten: 

  • 2 kippenbouten (of 2 kipdij-filets)
  • 4/5 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 1 paprika
  • 1 wortel
  • Vissaus
  • Oestersaus
  • Rijstwijn Azijn (of heldere natuurazijn)
  • Suiker
  • Chili’s

Neem je kippenbouten en smeer ze in met een mengseltje van één eetlepel vissaus, één eetlepel suiker, één teen knoflook en wat olie dat je in een vijzel tot een pasta hebt gestampt. Verhit een oven (of een barbecue natuurlijk!) tot ongeveer 180 graden en braad je kippenbouten in ongeveer 30/40 minuten krokant gaar.

P1000056

Terwijl de kip in de over ligt (of op de barbecue) hak je vier tenen knoflook fijn en snij je de groenten. Drie van de tenen knoflook leg je opnieuw in een vijzel en stamp het tot een moes. Neem vervolgens een bakje en voeg hier een eetlepel vissaus, een eetlepel rijstwijnazijn, twee eetlepels oestersaus, de knoflook puree en een fijngehakte chilipeper aan toe.

Als de kip klaar is kun je hem uit de oven halen en de wok op het vuur zetten. Hak je kippenbouten in mooie stukken of, als je liever geen botjes hebt, haal het vlees van de kippenbouten.

Voeg nu één eetlepel olie aan de bloedhete wok toe en voeg hier de overgebleven teen knoflook toe en vervolgens de kip. Blijf bewegen!! Voeg vervolgens de fijngesneden groente to en blijf bewegen!! Voeg nu de saus toe en een klein beetje water en proef of hij niet te zout of te dik is! Voeg anders nog wat water toe. Roer flink zodat alle smaken zich goed vermengen. Voeg verse gesneden koriander toe, wat taugé en lenteui en serveer met pandanrijst.

Oooooh smullen maar!!

Op zoek naar een ander Thais recept? Kijk hier eens:

Recept: Thaise lekkernijen deel 2

Recept: Thaise lekkernijen deel 3

Recept: Thaise curry met inktvis

Recept: Thaise lekkernijen deel 1