Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Vietnamese Loempia’s | a world of food

Recept: Vietnamese Loempia’s

Geplaatst op 2 mei 2014 by Bart

Ok de loempia. Hier in Vietnam is hij een ware culinaire openbaring. Wij zijn de zompige, ietwat vette, geproduceerde staafjes gewend maar hier krijg je vers gerolde smaakbommen die al je gedachten over een simpele loempia in één klap veranderen. Het is één van Lia’s favo gerechten dus zij ging op onderzoek uit naar het ultieme recept en aangezien dit een fantastisch tussendoortje is delen wij hem meteen.

foto 5

Ingrediënten

  • Rijstvellen (verkrijgbaar bij iedere toko)
  • 250 gram varkensgehakt
  • 2 wortels in reepjes gesneden
  • 1 grote ui versnipperd
  • Half doosje  boschampignons klein gehakt
  • Eén ei
  • 1 eetlepel vissaus
  • ½ eetlepel lichte sojasaus
  • Dunne rijstnoodles geweekt in koud water
  • Verse kruiden (zoals munt, koriander en/of peterselie)
  • Zout en peper

 Bereidingswijze

Het is eigenlijk ongelooflijk hoe simpel dit recept is. De ingrediënten hierboven zijn alledaags en overal te verkrijgen. Ga als volgt te werk.

Neem het varkensgehakt, de wortel, de champignons en de ui en meng dit goed door elkaar. Voeg het ei, de vissaus en de sojasaus toe en meng nogmaals goed. Voeg nu een beetje zout en flink wat peper toe.

Loempia 01

Neem je rijstvellen en ‘bespray’ deze met een plantenspuit met lauwwarm water. Niet te nat maar ze moeten net zacht worden. Voeg nu één à anderhalve eetlepel van het mengsel van hierboven toe en spreid dit uit tot een soort worstje op het rijstvelletje. Voeg hier wat verse kruiden en een klein beetje noodles aan toe.

foto 3

De truc is nu om de loempia zo te vouwen dat hij geen open randjes meer heeft. Dus rol hem eerst één keer op en vouw vervolgens de uiteinden naar binnen toe dicht waarna je hem dicht kunt rollen. Oefening baart kunst dus zet hem op.

Verhit nu een frituurpan met natuurlijke olie tot ongeveer 150/160 graden (niet warmer!) en frituur de loempia’s in ongeveer 3 minuten goudbruin.

Serveer met nog wat verse kruiden en eventueel een dipsausje van chili, vissaus, suiker en limoensap.

Smakelijk weekend!

foto 4

Tip van Ellen!

Ellen 02Bij sommige gerechten is er nu ook een tip van Ellen. Met meer dan 25 jaar ervaring als diëtiste geeft Ellen bij sommige gerechten een tip om het gerecht een gezonde twist te geven zonder dat dit de smaak aantast.

“Ga ook eens voor lekkere verse loempia’s. Vervang het varkensgehakt hierboven voor een gare gerookte kipfilet en vervang de ui voor wat taugé. Je kunt nu het ei en het frituren helemaal achterwege laten. Ik vind ze ‘vers’ zelfs nog lekkerder.”

Op zoek naar een ander Vietnamees recept? Check dan deze blogs eens: