Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Vietnamese salades (deel 1) | a world of food

Recept: Vietnamese salades (deel 1)

Geplaatst op 6 mei 2014 by Bart

Van wat wij begrepen hebben, komt de zomer er in Nederland langzaam aan. Ondanks dat wij niet mee kunnen genieten van de Hollandse zomer hopen we natuurlijk op mooi weer en… veel buiten eten. Hopelijk gaat de barbecue weer veelvuldig aan en voordat je je weer blind stort op de hamburgers, worstjes en saté moet je dit echt even lezen. Drie fantastische, simpele, frisse Vietnamese salades die buiten pas echt tot hun recht komen! Als bijgerecht misschien maar zeker ook als hoofdmaaltijd.

SAM_0433

Je krijgt ze in zakjes, in plastic bakjes of in een kommetje dat per dag wel 100 keer gebruikt zal worden. De Vietnamese salades, al dan niet met geroosterd vlees of noodles. Ze zijn een fantastische afwisseling en vaak een ware culinaire ontdekkingen. Wij hebben drie echte favorieten en die willen we graag de komende dagen delen. Vooral ook omdat ze zo simpel zijn. De Bun Cha noodles, de Cau Lau salade uit Hoi Ahn en de Banh Trang Ton.

We beginnen vandaag met de Bun Cha Noodles. Ze worden door heel Vietnam gegeten en er worden vaak ook nog gefrituurde varkens loempia’s aan toegevoegd. De beste hebben we in Hanoi, de hoofdstad, gegeten. We wilden in een klein straattentje eigenlijk alleen wat gaan drinken maar voor we het wisten stond de hele tafel vol met varkensvlees, noodles en salades. Voor iedereen een verassing maar absoluut geen slechte (alhoewel Wouter niet zo’n fan was van de verse munt en koriander haha!).

Ingrediënten:

  • 250 gram varkensgehakt
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • duimpje gember
  • 1 chili pepertje
  • 1 theelepel gemalen korianderpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • Bosje koriander
  • Bosje munt
  • Bosje peterselie
  • Verse sla (mag van alles zijn, als ze maar vers is)
  • Dunne glasnoodles
  • Handje gezouten, geroosterde pinda’s
  • Vissaus
  • Lichte sojasaus
  • Suiker
  • Limoensap
  • Houten saté stokjes

Als je de salade echt authentiek wilt hebben kun je het beste ’s ochtends de glasnoodles al in een pan koud water zetten. Zo kunnen ze mooi weken en heb je prachtige koele noodles voor je salade. Je kunt hier je houten saté stokjes ook bij leggen. Voordat je begint haal je de noodles uit het water en laat je ze uitlekken.

Neem het gehakt en voeg hier een versnipperd sjalotje, knoflook en de koriander- en komijnpoeder aan toe. Meng dit goed en voeg wat zout en één eetlepel lichte sojasaus toe. ‘Plak’ dit mengsel nu als een worstje op de satéprikkers en leg deze op een niet al te hete barbecue. Je zult ze regelmatig moeten keren zodat ze mooi rondom bruin worden.

PakBun Cha tijdens het braden een vijzel en voeg hier een teentje knoflook, de fijngesneden gember en chili aan toe en geef dit mengseltje maar eens een paar flinke klappen. Gooi je agressie er maar eens goed uit en voeg nu een eetlepeltje  suiker toe en al roerend de limoensap. Zorg dat de suiker oplost en voeg vervolgens een eetlepel vissaus en een halve eetlepel lichte sojasaus toe. Proef eens, is hij lekker! Neem een klein zeefje en zeef de dressing zodat je geen rauwe knoflook, gember of chili in je saus hebt.

Nu ga je alles bij elkaar voegen. Neem een kom en voeg hier de grof gehakte kruiden, sla en noodles aan toe en gooi er vervolgens de dressing bij (we houden het simpel!). Op het laatste moment voeg je de varkensworstjes toe en de grof gehakte pinda’s. Voeg eventueel nog wat chili toe als je dat lekker vindt.

Morgen volgt de beroemde Cau Lau salade. Tot morgen dus!

 

Op zoek naar een ander Vietnamees recept? Check dan deze blogs eens:

Recept: Vietnamese salade deel 2 

Recept: Vietnamese loempia

Recept: Banh Mi

Recept: Vietnamese vispakketjes