Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Recept: Vietnamese Salades (deel 2) | a world of food

Recept: Vietnamese Salades (deel 2)

Geplaatst op 7 mei 2014 by Bart

Gisteren de geweldige Bun Cha. Vandaag de beroemde Cau Lau salade uit het prachtige plaatsje Hoi Ahn. Iedereen die er is geweest weet dat je deze salade op iedere straathoek kunt krijgen al verdringen de toeristenrestaurants toch langzamerhand de authentieke straatverkopers. Jammer want iedereen moet dit gerecht minimaal één keer geproefd hebben.

DIGITAL CAMERA

Deze noodel salade valt of staat met de ‘Char Siu’ de gebraden varkensbuik die je eraan toevoegt. Daarnaast is de versheid van de ingrediënten van belang. Alleen een salade met verse ingrediënten smaakt zo top!

Ingrediënten:

  • 200 gram doorregen varkenskarbonades
  • 4 tenen knoflook
  • 1 forse duim gember
  • 1 chili peper
  • 1/2 theelepel Chinees Fivespice poeder
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel rijstwijnazijn (natuurazijn mag ook)
  • 3 eetlepels donkere zoet/zoute soja saus (bijvoorbeeld Ketjap Manis)
  • Rijstnoodles (niet te dun, neem een middenmaatje)
  • 1 wortel
  • Verse koriander
  • Verse munt
  • IJsbergsla
  • Handje vol verse taugé

Neem je schouderkarbonades en verwijder de botjes. Neem dit niet al te serieus, er mag best nog wat vlees aan de botjes zitten. Voeg vervolgens de knoflook, gember en chili samen met het fivespice poeder, de suiker, de azijn en de donkere sojasaus in een blender of keukenmachine en pureer dit tot een mooie marinade. Marineer de karbonades voor ongeveer 2/3 uur (langer mag altijd!).

Tijdens het marineren neem je een pan met ongeveer 200 milliliter water en hier voeg je de botjes aan toe. Laat dit ongeveer een uurtje rustig koken. Tegelijkertijd kun je je noodles alvast in koud water zetten dan zijn ze straks lekker zacht.

Na het marineren verhit je de barbecue en verwijder je de overtollige marinade van de karbonades. Gooi deze niet weg! Braadt het varkensvlees mooi bruin op een niet te hete barbecue. Leg ze vervolgens te rusten.
DIGITAL CAMERA

Snij nu de karbonades in mooie hapklare stukjes en verhit de wok. Voeg een klein beetje olie toe en bak hier de varkensstukjes in. Voeg nu de overgebleven marinade toe en de bouillon die je getrokken hebt van de botjes. Voeg hier nu wat zout aan toe. Het mag best aan de zoute kant zijn.

Laat deze aromatische saus even staan en neem een kom. Voeg hier de kleingesneden wortel (je mag hem ook raspen), de taugé samen met de grof gehakte kruiden en de fijngesneden ijsbergsla aan toe. Voeg hier de saus aan toe en leg de uitgelekte noodles erboven op. Het vlees voeg je als laatste toe zodat dat je lekker aan kan kijken.

Sprenkel er nog wat limoensap over wij durven te wedden dat je je niet in kunt houden!

Morgen weer een speciale Vietnamese salade!

Tip van Ellen!

Ellen 02Bij sommige gerechten is er nu ook een tip van Ellen. Met meer dan 25 jaar ervaring als diëtiste geeft Ellen bij sommige gerechten een tip om het gerecht een gezonde twist te geven zonder dat dit de smaak aantast.

“Vervang het varkensvlees in dit gerecht eens voor een mooie kipdij-filet. Deze is weliswaar iets vetter dan een normale kipfilet maar past perfect bij dit gerecht. Ook kun je proberen om het opnieuw wokken van het vlees achterwege te laten en alleen de marinade en de bouillon te verhitten. Dat maakt het nog gezonder.”