Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/6/9/f/aworldoffood.nl/httpd.www/wp-includes/load.php on line 651 Wijnproeven in de Barossa Valley | a world of food

Wijnproeven in de Barossa Valley

Geplaatst op 20 augustus 2014 by Lia

Eerste bezoek: Jacob's Creek

Eerste bezoek: Jacob’s Creek

Eindelijk was het zo ver: een bezoek aan Aussies grootste wijnregio, de Barossa Valley. Niet alleen de grootste wijnregio, het is ook één van de oudste regio’s met wijnhuizen van wel 150 jaar oud. En… in de Barossa is ook één van de in Nederland bekendste wijnhuizen gevestigd: Jacob’s Creek. Genoeg reden om richting het Noorden te gaan dus! Klaar om met ons mee op wijnreis te gaan? Lees dan verder…

 

Een maandje geleden waren we al in de McLaren Vale, de andere wijnregio van South Australia. Dat was erg goed bevallen dus met goede zin vertrokken we richting de Barossa. Vanuit Adelaide is de Valley iets verder dan McLaren Vale dus het was een ritje van 1,5 uur voor we het eerste wijnhuis binnenliepen. En we begonnen met de allerbekendste: Jacob’s Creek. Te koop bij onder andere Albert Heijn, denk ik dat er geen enkele student in Nederland is die niet ooit eens een Jacob’s Creekje gedronken heeft. Het wijnhuis heeft een Visitor Centre (uiteraard met proefbar!) dat de geschiedenis van Jacob’s Creek laat zien. We waren op zoek naar een lekkere witte wijn, want voor zondagavond stonden verse garnalen op het menu. We zijn naar huis gegaan met een Sauvignon Blanc van JC. Helaas geen foto, want de wijn is al op :)

In het Visitor Centre van Jacob's Creek

In het Visitor Centre van Jacob’s Creek

We waren zelf erg benieuwd naar Bethany Wines. Iemand had dit wijnhuis getipt vanwege het traditionele karakter en het prachtige uitzicht. En dat was zeker waar: Gelegen boven op een heuvel hadden we een prachtig uitzicht over een deel van de Valley. Bovendien is dit het wijnhuis van Colin, één van de deelnemers van ons favo televisieprogramma MasterChef Australia 2014. Helaas hebben we hem niet gezien, hij was vast druk met wijn maken :)

australia Barossa uitzicht bethany

De lente komt eraan: bomen vol met bloesem! Gelukkig maar, want het was een koud weekend.

De nog kale wijnranken in Barossa Valley

 

Tijdens ons bezoek was er ook een speciaal Barossa-weekend dus het was overal gezellig druk. Bij sommige wijnhuizen was het dermate druk dat we het proeven hebben overgeslagen, zoals bij Rockford Wines. Dit is ook zo’n traditioneel wijnhuis, gesitueerd in een oude boerderij.

australia barossa rockford

Rockford Wines

australia barossa rockford 2

Binnen bij Rockford Wines

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere wijnhuizen die we bezocht hebben: Penfolds, een wijnhuis van 170 jaar oud met een zeer grote proefbar en een nog groter terrein met fabriek. Leuk om te zien. Wij vonden de wijn vrij duur (goedkoopste was 25 dollar) en de mensen niet zo aardig als bij de andere wijnhuizen. Peter Lehman was helaas net gesloten toen wij aan kwamen rijden om 16:30. En toen we om 16:50 uitstapten bij Elderton, bleek dit wijnhuis ook al gesloten te zijn. Misschien hadden we niet zo lang moeten lunchen bij POD cafe in het dorpje Tanunda.

Barossa Valley is de bekendste, oudste en grootste wijnregio in Australië. Dit merk je aan alles: grotere dorpen, hele oude (traditionele) wijnhuizen, veel toeristen, goed ontwikkeld gebied qua infrastructuur en dorpskernen. Als je voor historie en oude wijnhuizen in een mooie omgeving houdt, ga dan zeker naar de Barossa Valley. Wij vonden zelf de wijnen uit de McLaren Vale lekkerder. Bovendien zijn de wijnhuizen daar minder traditioneel en hebben meer een eigen identiteit. Het is minder toeristisch (want minder bekend) en er zijn minder voorzieningen voor toeristen. En dat zie je ook aan de prijzen: de McLaren wijnen zijn goedkoper dan de Barossa wijnen. Voor ons is McLaren Vale dus de ‘winnaar’.

Hier lees je meer over onze dag in McLaren Vale